Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Dubajová definitívne uzavrela reprezentačnú kapitolu


16.06.2015


Katarína Dubajová sa v nedeľu rozlúčila s účinkovaním v národnom tíme Slovenska


Slovenská hádzanárka Katarína Dubajová sa rozhodla ukončiť svoju reprezentačnú kariéru. "Veru tak, je to definitívny koniec," potvrdila skúsená spojka v pondelok svoje rozhodnutie uzavrieť úspešné pôsobenie v národnom tíme. Rozlúčku absolvovala na "svojej" šalianskej palubovke, kde pred rokom strelila vyrovnávajúci a postupový gól na ME proti Francúzkam (24:24) a tentoraz prispela k cennej remíze so Španielkami (20:20), hoci to nestačilo na zisk miestenky na MS 2015.
Dubajová tento krok zvažovala dlhšie. "Už som túto myšlienku nosila v hlave nejaký čas. Nič by na tom nezmenil ani prípadný postup. Jednoducho, tak som to cítila," pokračovala dvojnásobná najlepšia hádzanárka SR (2000 a 2001), podľa ktorej svojím verdiktom nespôsobila prekvapenie medzi členmi národného tímu: "Myslím si, že aj spoluhráčky s trénerom to čakali. V ostatnom čase som sa totiž aj tak vyjadrovala, že to bolo krásnych osemnásť a pol roka v reprezentácii." 
Najkrajšie spomienky má Dubajová na obdobie, keď opäť začala dostávať pozvánky do reprezentácie vedenej trénerom Dušanom Polozom. Prinieslo jej tiež splnenie sna o účasti na vrcholnom podujatí, na ktoré sa Slovenky prebojovali po 19 rokoch (na ME si zahrali dokonca až po dvoch desaťročiach). "Najradšej budem spomínať na uplynulé jedenapolročné obdobie, keď som sa konečne dočkala aj účasti na európskom šampionáte," poznamenala historicky najlepšia kanonierka slovenskej reprezentácie, ktorá podľa štatistických údajov zo SZH odohrala v najcennejšom drese 231 stretnutí a strelila v nich úctyhodných 859 gólov. Paradoxne, v ostatných dvoch vystúpeniach vyšla strelecky naprázdno, ale v prvom barážovom súboji so Španielkami okúsila pre seba aj netypickú rolu, keď sa na chvíľku dokonca ocitla aj v bránke. 
Slovenky dokázali v odvete proti Španielkam zmazať šesťgólové manko z prvého polčasu a doviesť duel s úradujúcimi vicemajsterkami Európy aspoň do remízového konca. Bratislavská rodáčka si priala ešte krajšiu rozlúčku, obzvlášť, keď MS budú v krajine, v ktorej strávila časť svojej hráčskej kariéry.  "Trochu som z toho smutná. Veľmi som chcela ísť dievčatá povzbudiť na šampionát do Dánska. S postupom to nevyšlo, ale zase sa ukázalo, že toto družstvo je na správnej ceste. Ešte treba doladiť veci, v ktorých zaostávame za svetovou špičkou, a bude to v poriadku," dodala K. Dubajová, ktorá síce uzavrela reprezentačnú kapitolu, ale ešte nehodlá skončiť s hádzanou nadobro. Podľa vlastných slov plánuje pokračovať v hráčskej kariére. Z hľadiska výkonnosti nemá dôvod končiť, veď aj vo veku 36 rokov bola suverénne najlepšou strelkyňou najvyššej poľskej súťaže a za rok 2014 sa v ankete SZH dostala ako ľavá spojka do Najlepšej sedmičky. 



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL