Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Túžili po postupe na MS, ale cenia si remízu so Španielkami


16.06.2015


Martina Školková (najlepšia hádzanárka SR po remíze so Španielskom): "Za dva roky sme urobili veľký pokrok a keď sme dokázali remizovať s takým kvalitným družstvom ako Španielsko, tak podľa mňa čas nášho tímu ešte príde"


Slovenské hádzanárske reprezentantky sa nepostarali o senzáciu v kvalifikácii MS vyradením vicemajsteriek Európy Španielok a neukončili svoju 20-ročnú absenciu na svetových šampionátoch. Napriek tomu sa prezentovali bojovným a oduševneným výkonom, ku ktorému ich strhlo aj tradične výborné šalianske publikum. "S výsledkom i výkonom v odvete môžeme vysloviť spokojnosť. Škoda, že to nestačilo na postup. Pokazili sme si to už v Španielsku pätnásťminútovkou, keď sme sa ocitli v hernej kríze," uviedla  pravá krídelníčka Lýdia Jakubisová, autorka štyroch presných zásahov. Jedna z troch najlepších slovenských strelkýň v nedeľňajšom zápase v Šali (20:20) si uvedomovala, že úvod im nevyšiel podľa predstáv. "Začiatok bol z našej strany nervózny. Museli sme si zvyknúť na horúcu klímu v hale i na to, že lopta sa potom viac šmýka. Iné je trénovať v týchto podmienkach a iné hrať zápas pred zaplneným publikom, keď treba odovzdať maximálny výkon celých 60 minút. Bolo to náročné."  
S odhodlaním zmazať šesťgólové manko z prvého duelu v Las Palmas (19:25) išla do odvety aj ľavoruká univerzálka Tetyana Trehubová. "Chceli sme doma otočiť to, čo sa nám nepodarilo uhrať u súpera. Remíza s vicemajstrom Európy je pekný výsledok. V úvode sme boli premotivované, zakončovali sme z nepripravených pozícií, ale potom sme sa upokojili. Po zmene strán nám pomohol vydarený vstup, keď sme skórovali päťkrát za sebou. Zmenili sme štýl hry v útoku, skúsili variant s hráčkou v rozlišovačke namiesto brankárky a vychádzalo nám to," poznamenala Trehubová, ktorá tiež zaťažila španielske konto štyrmi gólmi: "Stále je čo zlepšovať a naprávať, moje zakončenie nevynímajúc. Keby som dala päť gólov, tak o jeden vyhráme." 
Ešte v prvom polčase zavelila do útoku za nepriaznivého stavu 5:11 spojka Martina Školková. "Mrzí ma, že sme nepostúpili, ale myslím si, že získať bodík so Španielkami je krásne. Za dva roky sme urobili veľký pokrok a keď sme dokázali remizovať s takým kvalitným družstvom ako Španielsko, tak podľa mňa čas nášho tímu ešte príde a v budúcnosti uhrá ďalšie dobré výsledky," povedala najlepšia hádzanárka SR za rok 2014, ktorá tiež štyrikrát prekonala kvalitnú španielsku defenzívu. 
Slovenskému družstvu pomohol aj príchod striedajúcej Klaudie Michnovej na ihrisko v priebehu druhého polčasu, strelecky sa blysla trikrát vrátane premeneného pokutového hodu. "Palubovka je akoby môj domov, takže na nej sa cítim výborne. Samozrejme, ja tiež chcem hrať čo najviac, ale to je vždy na trénerovi. Myslím si, že sme v odvete podali lepší výkon aj v obrane a doma nám vyšlo viac protiútokov. Brankárky boli vynikajúce v Las Palmas i v Šali," skonštatovala šikovná tvorkyňa hry.  
Konečnú podobu výsledku dala 13 sekúnd pred koncom Réka Bíziková. Ľavá krídelníčka predtým v šanci zaváhala, ale v rozhodujúcom okamihu sa už nemýlila. Jej jediný gól v odvete sa ukázal ako veľmi dôležitý. "Mohla som skórovať aj predtým, ale neuchopila som poriadne loptu. Potom som si už dala pozor a som rada, že mi to vyšlo. Neprehrali sme, to ma teší, ale ja som túžila, aby sme postúpili," priznala R. Bíziková. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL