Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

WHIL 2015/2016 sa začne prvý septembrový víkend


19.06.2015


Na jeseň odohrajú vo WHIL 12 kôl, v decembri v oboch krajinách národná pohárová súťaž


Štrnásty ročník spoločnej slovensko-českej súťaže žien (WHIL), ktorú už druhú sezónu bude riadiť Český zväz hádzanej (ČSH), vyžrebovali v utorok na porade klubov v Brne, kde doladili aj termínovú listinu. Sezóna 2015/2016 sa s 13 účastníkmi začne v sobotu 5. septembra. Prvenstvo obhajuje Iuventa Michalovce.
V interlige sa predstaví osem českých a päť slovenských tímov. V porovnaní s vlaňajškom pribudol HC Plzeň, ktorý si vybojoval právo účasti ako víťaz I. českej ligy. Sokol Písek, ktorý pôvodne figuroval na zostupovej pozícii, bude pokračovať v súťaži takisto ako aj ďalších jedenásť družstiev. Práve Písek a Plzeň tvoria jednu z dvojíc 1. kola, v ktorom má voľno český šampión DHK Baník Most. Slovensko nevyužilo možnosť nominovať do WHIL šiestich zástupcov. 
V dlhodobej základnej časti sa trinásť účastníkov stretne systémom každý s každým doma - vonku a dovedna v 26 kolách odohrajú všetky kluby po 24 zápasov. Vzhľadom na nepárny počet tímov bude mať v každom kole jedno družstvo voľno. Medzi 7. decembrom 2015 a 9. januárom 2016 je tradične v súťaži prestávka, počas ktorej sa konajú MS žien bez účasti reprezentácií SR a ČR. V oboch krajinách sa však bude hrať v tomto období národná pohárová súťaž. Po skončení dlhodobej časti WHIL - 24. apríla 2016 nasleduje vyraďovacia časť (play-off a play-out). 
Do národného play-off na Slovensku i v Česku postúpia štyri najlepšie tímy, ktoré utvoria semifinálové dvojice (1. - 4., 2. - 3.). Semifinále, finále sa hrá na tri víťazné stretnutia na Slovensku a na dve v Česku. Do úvahy prichádza zmena, podľa ktorej o držiteľovi slovenského bronzu rozhodne dvojzápas pohárovým systémom na odvetu (doma - vonku). Semifinále play-off sa začne 30. 4., finále 14. 5. Nový slovenský majster bude známy najneskôr v stredu 25. mája 2016, český šampión v nedeľu 22. mája. 
V ČR budú hrať družstvá na 5. - 8. mieste po dlhodobej časti tzv. play-out, v ktorom sa stretnú dvojice (5. - 8. a 6. - 7.) a následne sa uskutočnia duely o konečné 5., resp 7. pozíciu (zároveň aj o udržanie sa). Hrá sa tiež na dve víťazstvá. Z tímov SR nezostúpi nikto a v ďalšej sezóne by k nim mohol pribudnúť víťaz I. ligy žien, ak prejaví záujem. 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL