Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

IHF udelila dve voľné karty na MS žien 2015, tímu SR nie


23.06.2015


Hádzanárky Nemecka a Srbska si predsa len zahrajú na svetovom šampionáte v Dánsku


Slovenským hádzanárkam zhasla aj posledná iskierka nádeje na účasť na decembrových majstrovstvách sveta žien v Dánsku. Zverenky trénera Dušana Poloza si nevybojovali postup na palubovke, keď v II. fáze kvalifikácie napriek solídnym výkonom stroskotali na favorizovaných Španielkach. V Las Palmas prehrali 19:25 a v Šali remizovali 20:20, a tak si miesto medzi účastníkmi MS 2015 zaistili úradujúce vicemajsterky Európy.
Medzinárodná hádzanárska federácia (IHF) však ešte disponovala dvoma voľnými kartami, ktoré sa na základe pondelkovej informácie z jej oficiálnej stránky rozhodla udeliť spomedzi nekvalifikovaných reprezentačných družstiev Nemecku a Srbsku. Ako je známe, Nemky v baráži nestačili na Rusky (20:22, 26:27) a Srbkám zahatali cestu na šampionát Rumunky (26:32, 28:24). 
Slovensko, ktoré z hľadiska výsledkov v dvojzápase play-off patrilo z nepostupujúcich tímov k tým, čo mali relatívne najbližšie k miestenke na MS, prejavilo tiež záujem o voľnú kartu. Slovenský zväz hádzanej (SZH) vyvinul iniciatívu, ale Rada IHF rozhodla uprednostniť spomenuté dve krajiny. Srbsko obsadilo na MS pred dvoma rokmi 2. priečku, Nemecko bolo siedme. Ostatné tímy z prvej osmičky sa kvalifikovali, bez miestenky na MS bolo ešte pätnáste Česko. Na ME 2014 skončilo Nemecko desiate a bolo najlepšie umiestneným družstvom spomedzi nekvalifikovaných. Za ním nasledujú Slovensko (12.), Chorvátsko (13.), Srbsko (15.) a Ukrajina (16.). 

Zoznam účastníkov MS 2015 je už kompletný. Okrem dánskeho organizátora a obhajcu titulu Brazílie sa kvalifikovali Angola, DR Kongo, Tunisko, Čína, Japonsko, Kórejská republika, Kazachstan, Francúzsko, Holandsko, Čierna Hora, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Španielsko, Švédsko, Maďarsko, Argentína, Kuba a Portoriko. K účastníkom patria od pondelka aj dvaja držitelia voľných kariet Nemecko a Srbsko. Žreb základných skupín svetového šampionátu bude 24. júna v Koldingu. 





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL