Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Slováci v skupine s Bosniakmi, Litovčanmi a Kosovčanmi


23.06.2015


Žreb I. fázy kvalifikácie hádzanárov o postup na MS 2017


Slovenskí hádzanárski reprezentanti spoznali v utorok predpoludním svojich troch súperov v boji o účasť na majstrovstvách sveta 2017 vo Francúzsku (15. - 29. 1. 2017). Zverenci trénera Martina Liptáka začnú svoje účinkovanie už v I. kvalifikačnej fáze, ktorú vyžrebovali vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie. Slováci sa dostali do 1. skupiny spolu s hráčmi Bosny a Hercegoviny, Litvy a Kosova. Do II. fázy (play-off) postúpia víťazi jednotlivých skupín. 
Pre kormidelníka SR sú protivníci zatiaľ neznámou, a preto sa k zloženiu skupiny vyjadril viac-menej vo všeobecnej rovine. "No úžasné," zareagoval s dávkou irónie Martin Lipták, keď sa dozvedel, s kým budú mať jeho zverenci dočinenia. "Nebudeme však nespokojní s tým, čo sme dostali. Všetky mužstvá sú si rovné, ale našou povinnosťou by malo byť postúpiť. Uvidíme, zatiaľ neviem posúdiť aktuálnu silu našich protivníkov, keďže som v ostatnom čase nemal s nimi skúsenosť. Múdrejší budeme, keď získame o tímoch v skupine nejaké informácie. Musíme si dať pozor najmä na zápasy vonku," vyjadril sa kouč slovenskej reprezentácie. 
O štart prejavilo záujem 38 reprezentačných tímov z európskych krajín, pre ktorých je určených dvanásť miesteniek z celkového počtu 24 účastníkov. Francúzsko, ktoré má ako obhajca titulu svetového šampióna a organizátor zabezpečenú účasť automaticky, bude 13. zástupcom starého kontinentu. Z 15 účastníkov ME 2016 v Poľsku (Bielorusko, Chorvátsko, Dánsko, Španielsko, Nemecko, Maďarsko, Island, Macedónsko, Čierna Hora, Nórsko, Poľsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko a Švédsko) si traja najlepší vybojujú priamy postup do Francúzska. Zostávajúci tucet sa predstaví v II. fáze európskej časti kvalifikácie (play-off), ku ktorému pribudne šesť víťazov I. kvalifikačnej fázy. V nej sa 22 tímov rozdelených do štyroch štvorčlenných a dvoch trojčlenných skupín stretne počas troch týždňov systémom každý s každým doma - vonku. Do júnového dvojzápasu play-off (10. - 12. a 14. - 16. 6. 2016), v ktorom sa rozhodne o zostávajúcich deviatich miestenkách na MS 2017, sa prebojuje sexteto najlepších družstiev z jednotlivých skupín I. fázy kvalifikácie. 


Žreb I. fázy kvalifikácie hádzanárov o postup na MS 2017 vo Francúzsku (víťazi skupín postúpia do play-off 10. - 12. a 14. - 16. 6. 2016) 
1. skupina: Bosna a Hercegovina, Litva, Slovensko, Kosovo 
2. skupina: Rakúsko, Fínsko, Rumunsko, Taliansko 
3. skupina: Lotyšsko, Ukrajina, Grécko, Cyprus 
4. skupina: Portugalsko, Izrael, Estónsko, Gruzínsko 
5. skupina: Česko, Turecko, Belgicko 
6. skupina: Holandsko, Švajčiarsko, Luxembursko 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL