Mar 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Poloza by na univerziáde potešil nový hráčsky objav pre reprezentačný A-tím


02.07.2015


Účasť na svetovej univerziáde mala byť pre Slovenky súčasťou prípravy na kvalifikáciu ME, zámer trénera zmarili početné ospravedlnenia hráčok


Vo štvrtok ráno sa vydá na univerziádne dobrodružstvo výprava slovenských hádzanárok, ktoré budú v kórejskom Gwang-ču jedinými zástupkyňami SR v kolektívnych športoch. Slovenky sa budú musieť na  podujatí vyrovnať nielen so zatiaľ neznámou kvalitou súperiek, ale pri úzkom 12-člennom kádri aj s náročným zápasovým programom. Tréner slovenského výberu Dušan Poloz odpovedal pred odchodom na podujatie na otázky o zložení kádra, svojich zámeroch i o strašiaku v podobe nákazy respiračným syndrómom MERS.


Početnosť i kvalita tohto výberu zrejme nezodpovedá počiatočným predstavám o jeho zložení. Je to tak?

"Samozrejme. Je to oficiálna akcia reprezentačného tímu. Ja som si vždy plnil povinnosti a to isté som očakávam od svojich spolupracovníkov, teda aj od hráčok. To sa tentoraz z rôznych dôvodov nestalo."


Zvládne len 12-členný káder porciu 6 zápasov za 8 dní?

"Ťažko teraz odpovedať na túto otázku, ale v každom prípade to bude fyzicky nesmierne namáhavé. Šesť stretnutí prakticky za týždeň je skutočne dosť."


Beriete univerziádu v prípade niektorých hráčok aj ako test na ich prípadné využitie pre potreby ženskej reprezentácie v budúcnosti?

"Áno, ale pôvodne som mal iný zámer. Chcel som univerziádu využiť ako prípravu na kvalifikačné zápasy o postup na ME proti Maďarkám a Poľkám, keďže pred nimi budeme mať priestor už len na tri tréningy. Niektoré hráčky však odmietli štartovať na univerziáde, ďalším účasť zakázali, alebo sa boja vírusu MERS. Z tohto pohľadu ma mrzí, že nemôžeme túto akciu brať ako súčasť prípravy."


Vy osobne nemáte strach či obavy z respiračného syndrómu MERS?

"Ja už mám obrazne povedané väčšinu života za sebou. Zažil som toho už všeličo, takže nebudem ľutovať účasť v Gwang-ču. Samozrejme, chápem obavy z rizika nakazenia a rešpektujem rozhodnutie každého. Keby účasť na univerziáde predstavovala vážne nebezpečenstvo, tak by tam nepustili niekoľko tisíc športovcov. Predstavitelia kompetentných orgánov monitorujú situáciu a majú najlepšie informácie, na základe ktorých sa my riadime." 


Komentovať silu súperov je teraz ešte asi ťažké. Dokážete odhadnúť, na čo by si vaše zverenky mohli trúfať?

"O konkrétnych ambíciách je predčasné hovoriť. Je tu však partia 12 usmievavých dievčat, ktoré idú s realizačným tímom za dobrodružstvom so snahou obstáť čo najlepšie. O súperoch okrem Češiek nemáme žiadne správy. Až v dejisku, keď si prezriem súpisky, budeme vedieť povedať viac k tomu, na čo si môžeme trúfať a prípadne stanoviť ciele."


Čo by vás na univerziádnom turnaji potešilo?

-"Keby niektorá z hráčok svojimi výkonmi výrazným spôsobom prehovorila do nominácie na októbrovú kvalifikáciu. Bol by som rád, keby sme tam objavili niekoho, koho by sme mohli zaradiť zoznamu hráčok pre A-tím."





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL