Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

Straňovský je rád za nemeckú voľbu i dostatok priestoru na palubovke


20.08.2015


HC Erlangen si ako nováčik medzi bundesligovou elitou zahral len rok, ale o rok chce byť späť aj s pomocou Martina Straňovského


Naplnil prvý rok z trojročného kontraktu s nemeckým klubom HC Erlangen. Po najvyššej španielskej súťaži okúsil I. bundesligu, ktorá ponúka najvyššiu kvalitu zo súčasnej ligovej scény na svete. Martin Straňovský po časoch majstrovských titulov i triumfov v rôznych pohárových súťažiach v drese FC Barcelona okúsil opačný pól tabuľky a boj o prvoligovú príslušnosť. Napriek tomu netají spokojnosť, že sa rozhodol pre prestup práve do tejto hádzanárskej krajiny.


Ak sa obzriete za svojou premiérovou sezónou v I. bundeslige, naplnili sa vaše očakávania?

"Jednoznačne môžem povedať, že áno. Každý jeden zápas, či doma alebo vonku, má veľkú kvalitu i nasadenie. Nemecká liga je najlepšia na svete, účinkuje v nej viacero kvalitných tímov ako napríklad Kiel, Rhein-Neckar Löwen, Flensburg-Handewitt a súťaž je veľmi vyrovnaná. V porovnaní so španielskou je aj tvrdšia. Popularita športu v Nemecku je na vyššej úrovni, tribúny sú plné. Som rád, že som sem prišiel a teší ma, že mám dostatok priestoru od trénera a hrávam dosť."


Erlangenu sa ako nováčikovi nepodarilo udržať, na priečky zaručujúce záchranu vám chýbali v konečnom účtovaní 4 body. Kde vidíte hlavné príčiny tohto nezdaru?

"Rozhodli zrejme aj menšie skúsenosti. V odvetnej časti sme doma napríklad prehrali s naším konkurentom v boji o záchranu Mindenom. Keby sme mali dva z tohto duelu, inak by sa to celé vyvíjalo. Ešte aj pred Vianocami sme celý zápas vyhrávali vo Friesenheime, boli sme lepším tímom, ale domáci v závere otočili výsledok vo svoj prospech. Na druhej strane sme počas sezóny uhrali aj body s družstvami, proti ktorým sa to od nás nečakalo - Rhein-Neckar Löwen či Füchse Berlín. Všetci sme sa na vlastnej koži presvedčili, na akej úrovni sú kluby medzi nemeckou elitou. Napriek posilňovaniu aj v priebehu sezóny kvalita nášho kádra na záchranu nestačila."


Ako sa prejavila na vašom družstve zmena trénera? 

"V niečom nám výmena možno pomohla, ale aj nový kouč potrebuje čas. Mali sme určitý systém a Robert Andersson, ktorý nahradil na lavičke Franka Bergemanna, to chcel hrať po svojom. čo sa nedá zmeniť za dva týždne. Ani preňho to nebola jednoduchá úloha."


Aj pod vedením Roberta Anderssona ste tvorili hru mužstva?

"Aj za predchádzajúceho kormidelníka i po príchode nového som hrával prevažne na strednej spojke, ale určitý menší priestor som dostal aj na ľavom krídle."


Odohrali ste všetkých 36 zápasov ligového ročníka a dosiahli 130 gólov. Z toho pohľadu spokojnosť?

"Mojou hlavnou úlohou je tvoriť hru, čiže strieľanie gólov nebolo pre mňa prioritou, aj keď aj stredná spojka by mala byť nebezpečná a viazať na seba obrancov súpera. Navyše, mal som to od začiatku ťažké, keď proti vám stoja dvojmetroví a stokiloví hráči a predtým som bol zvyknutý behať hore-dole a čakať, či spoluhráči dohrajú akciu do krídla. Ja som však spokojný, z nášho tímu som bol druhým najlepším strelcom. Aj tréner mi hovorí, že som to mal pri zakončení brať viac na seba, nebáť sa a skúšať strieľať aj z diaľky."


Zaujímavosťou je, že len v jedinom dueli ste sa strelecky nepresadili. Naopak, najlepšiu mušku ste mali proti HSV Hamburg, keď ste skórovali 11-krát. Bol to najvydarenejší duel?

"Áno, pamätám si ten zápas. Darilo sa mi v ňom. Po tom, čo z pokutového hodu zaváhal spoluhráč, som chodil aj na sedmičky. Spomínam si, že dobré stretnutie som odohral aj proti Rhein-Neckar Löwen, v ktorom som dal osem gólov."


V klube prejavili záujem o vaše zotrvanie aj pri účasti v II. lige?

"Áno, predstavitelia klbu spomínali, že aj keď vypadneme, naším cieľom bude opätovný návrat do I. ligy, kde by radi videli Erlangen v strede tabuľky." 


Vy ste nerozmýšľali o odchode? Mali ste nejaké ponuky?

"Niečo sa objavilo, ale nebolo to nič konkrétne. Ja i moja rodinka sme tu spokojní, máme utvorené výborné podmienky, všetko tu funguje. Nemali sme dôvod pomýšľať na odchod."


Aké sú ambície Erlangenu v druhej najvyššej súťaži? 

"V klube sú financie a mužstvo bude mať minimálne takú kvalitu ako v predchádzajúcej. Jednoznačnou úlohou bude postup. O úroveň II. bundesligy nemám obavy, aj v nej účinkujú dobré tímy a bude aspoň taká ako Španielska. Do kádra prišiel napríklad Čech Pavel Horák, stal sa aj kapitánom a je to dobrá posila."


Reprezentácia Slovenska zakončila kvalifikáciu ME 2016 neslávne s nulou na konte. Veríte, že slovenskí priaznivci sa dočkajú v blízkej budúcnosti aj lepších časov?

"Máme možnosť to napraviť už v I. fáze kvalifikácie MS 2017. V skupine máme aj Bosnu a Hercegovinu. Myslím si, že práve medzi nami sa rozhodne o postupujúcom do II. fázy. Ľahké to nebude, ale zabojujeme."


V apríli ste sa stali otcom dcérky Pauly. Ako zvládate otcovské povinnosti? 

"Vynikajúco. Malá je veľmi dobrá, nie sú s ňou žiadne výraznejšie problémy. Je veľmi šikovná, čoskoro bude mať štyri mesiace a čoraz viac začína vnímať okolie. Hoci väčšinu dňa ešte prespí, keď sa zobudí, hlási sa o pozornosť. Je to naša veľká radosť. Vďaka nej sa zmenil aj môj pohľad na deti, ktoré už teraz vnímam úplne inak. Snažím sa s manželkou i dcérkou tráviť čo najviac času, aj keď v ostatnom čase sme mali nabitý program a nebol som skoro vôbec doma."





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL