Apr 2024
PUSŠPSN
18

W17 EHF Euro 2015

Majstri a vicemajstri o Česko-slovenský pohár, favorit Prešov


27.08.2015


V Prahe súboje najlepších slovenských a českých tímov z uplynulej extraligovej sezóny hádzanárov


V minulosti tradičná konfrontácia slovenských a českých mužských hádzanárov dostala novú podobu. O spestrenie pred štartom najvyšších súťaží v oboch krajinách sa postará Česko-slovenský pohár, ktorého dejiskom bude 28. - 29. augusta 2015 športová hala Slavia v pražskom Edene.
Na podujatí sa predstavia úradujúci majstri a vicemajstri oboch krajín z uplynulej extraligovej sezóny a bude mať formu turnaja Final Four. Slovensko budú v metropole ČR zastupovať Tatran Prešov, HC Sporta Hlohovec a Česko Talent M.A.T. Plzeň, HK FCC Město Lovosice. 
V semifinále sa družstvá stretnú do kríža (1. v SR s 2. v ČR a 1. v ČR s 2. v SR), čiže dvojice sú vopred dané. V piatok 28. augusta nastúpia najskôr od 17.00 h Prešovčania proti hráčom Lovosíc a od 19.00 h čaká Hlohovčanov konfrontácia s Plzenčanmi. V sobotu 29. 8. sa o 17.30 h začne pre zdolaných semifinalistov duel o 3. miesto a finále je na programe od 20.10 h aj v televíznom prenose. 
Favoritom turnaja je slovenský majster Tatran Prešov, ktorému síce zrušený stredajší duel SEHA League proti Boracu Banja Luka narušil program, ale do Prahy ide s najvyššími ambíciami. "Lovosice sú pre nás súperom ako každý iný. Samozrejme, že úlohu favorita hodláme naplniť v piatkovom i sobotňajšom stretnutí. Podotýkam však, že oba pohárové duely nám majú poslúžiť zároveň ako príprava na to, čo chceme docieliť najmä v Lige majstrov či nadnárodnej SEHA lige,“ uviedol pre Korzár Rastislav Trtík, ktorý by sa od septembra mal stať už aj oficiálne trénerom Šarišanov. 
Kormidelník Hlohovca Martin Lipták víta konfrontáciu na tejto úrovni. "My hráme dosť často s českými tímami, najmä so Zubří máme dobré kontakty. Pre mňa je to milé podujatie, ktoré spopularizuje hádzanú v oboch krajinách a pre nás poslúži na porovnanie s družstvami z ČR. Slovenská extraliga sa začne na budúci víkend, takže nám to aj zapadá do prípravy. Naše ambície nechajme bokom, ale, samozrejme, nejdeme tam prehrať. Bolo by zaujímavé zdolať českého šampióna. Nech sa to najmä ľuďom páči," povedal M. Lipták. 
Hrá sa klasicky 2 x 30 minút s 10-minútovou prestávkou. V prípade nerozhodného výsledku sa nepredlžuje, ale po 60 minútach riadneho hracieho času nasleduje rozstrel zo značky 7 m hodu. Stretnutia povedú rozhodcovské dvojice Jiří Opava - Pavel Válek (ČR) a Peter Brunovský - Vladimír Čanda 

Organizátori pripravili pre účastníkov aj finančnú motiváciu. Víťaz premiérového ročníka Česko-slovenského pohára v tejto podobe získa prémiu 1500 eur. Útechou pre zdolaného finalistu bude šek na 1000 eur a o čo hrať bude aj v zápase o 3. miesto, keďže úspešnejšie družstvo v ňom zinkasuje 500 eur. 

Program 1. ročníka Česko-slovenského pohára v hádzanej mužov v Prahe (ŠH Slavie v Edene, 28. - 29. 8. 2015): 
piatok 28. 8. 
semifinále: 
17.00 h HK FCC Město Lovosice (ČR) - Tatran Prešov (SR) 
19.00 Talent M.A.T. Plzeň (ČR) - HC Sporta Hlohovec (SR) 
sobota 29. 8.: 
17.30 o 3. miesto 
20.10 finále 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL