Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Tatran sa chce v SEHA lige presadiť aj proti favoritom


02.09.2015


Tatran Prešov začne sezónu v SEHA Gazprom League duelom na pôde macedónskeho nováčika


Hádzanári Tatrana Prešov mali uplynulú stredu otvoriť 5. ročník nadnárodnej "SEHA /South East Handball Association/ Gazprom League", ale ich domáci zápas 1. kola proti RK Borac m:tel Banja Luka preložili pre vykradnutie šatne súpera z Bosny a Hercegoviny na 25. októbra. Medzitým sa o ouvertúru novej sezóny postarali bieloruský Meškov Brest so srbským nováčikom Spartakom Vojput (40:28). Prešovčania, ktorých úvodný zápas je štvrtým v poradí v aktuálnej sezóne, začnú svoje účinkovanie v edícii 2015/2016 v stredu, keď sa od 17.45 h predstavia v rámci predohrávky 6. kola na palubovke druhého nového účastníka súťaže Maks Strumica z Macedónska. "Nastúpime bez Olivera Rábeka, ktorý sa zotavuje z chirurgického zákroku slabín. Náš protivník je nováčik a určite bude chcieť ukázať, že dokáže hrať dobre a merať si sily s lepšími tímami," uviedol pre oficiálnu stránku súťaže kouč Tatrana Rastislav Trtík, ktorého doplnil jeho zverenec Tomáš Číp: "Po dlhej pauze a letnej príprave sme pripravení na štart tejto sezóny. Chceme nadviazať na dobré výkony v SEHA lige. V prvom vystúpení urobíme všetko pre víťazstvo nad Strumicou, aby sme nový ročník otvorili ziskom troch bodov. Nebude to jednoduché, ale máme kvalitný káder a verím, že sa nám to podarí."
Prešovčanom sa pri predchádzajúcich účastiach nepodarilo zatiaľ preniknúť na medailové pozície. "Určite by bolo pekné uhrať dobré výsledky predovšetkým na domácej pôde proti favoritom súťaže ako Veszprém, Brest, Záhreb či Vardar Skopje. Robí mi radosť, že hráči vytvorili dobrú partiu. Osobne by som si prial, aby SEHA tvorila základ budúcej Európskej ligy," dodal Trtík. 
SEHA Gazprom League bude mať aj v sezóne 2015/2016 takisto ako v predchádzajúcom ročníku desať účastníkov (osem pôvodných a dvoch nových) zo siedmich krajín. Nováčikmi sú RK Spartak Vojput zo Srbska a macedónsky RK Maks Strumica, ktorí nahradia RK Radnički Kragujevac (Srb.) a RK Metalurg Skopje (Maced.). Hrací systém súťaže, v ktorej od jej vzniku účinkuje aj slovenský majster Tatran Prešov, zostáva nezmenený. Základná časť pozostávajúca z 18 kôl sa uzavrie v polovici marca a nasledovať bude vyvrcholenie záverečným turnajom. 
Obhajcom prvenstva je maďarský MKB-MVM Veszprém, ktorý triumfoval pri svojej premiére v SEHA League. V prvom a treťom ročníku patrilo prvenstvo macedónskemu Vardaru Skopje, druhý ročník sa skončil celkovým víťazstvom RK Záhreb. Tatran Prešov si na konto pripísal dve 4. miesta (2012, 2014) a dve 5. priečky (2013, 2015). 


Zoznam účastníkov 5. ročníka SEHA League: 
RK Vardar Skopje, RK Maks Strumica (oba Maced.), RK PPD Záhreb, RK Nexe Našice (oba Chor.), Tatran Prešov (SR), Meškov Brest (Biel.), RK Vojvodina Nový Sad, RK Spartak Vojput (oba Srb.), RK Borac Banja Luka (Bosna a Herceg.), MKB-MVM Veszprém (Maď.) 




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL