Apr 2024
PUSŠPSN
18

W17 EHF Euro 2015

Nováčik otvorí sezónu, favorit extraligy jasný, nik nezostúpi


02.09.2015


V piatok sa duelom Pezinok - Nové Zámky začne nový ročník extraligy hádzanárov


Tri a pol mesiaca trvala prestávka v najvyššej slovenskej súťaži hádzanárov. V závere tohto týždňa sa opäť rozbehne extraliga mužov. Otvárací zápas je na programe v piatok 4. septembra o 19.30 h a jeho aktérmi budú staronový účastník ligy ŠKH Agrokarpaty Pezinok a HC Štart Nové Zámky (v online priamom prenose opäť na Huste.tv). Ďalšie dva zápasy sa budú hrať v sobotu 5. 9. o 18.00 h HáO TJ Slovan Modra - MŠK Považská Bystrica, ŠKP Bratislava - HC Sporta Hlohovec a HKM Šaľa - Tatran Prešov v dohrávke vo štvrtok 10. septembra o 18:30 h. V 1. kole má voľno HK Agro Topoľčany.
Najvyššia slovenská súťaž bude mať 9 účastníkov, oproti vlaňajšku bude chýbať zostupujúci MHáK Martin a nepredstaví sa ani 1. MHK Košice, ktorý sa z finančných dôdovov vzdal účasti. Nováčikom je ŠKH Agrokarpaty Pezinok, ktorý si účasť vybojoval prvenstvom v I. lige mužov. 
Extraliga má opäť jednoznačného favorita, ktorým je tradične obhajca titulu Tatran Prešov. Jedenásťnásobný slovenský šampión prešiel počas letnej pauzy výraznými zmenami v hráčskom kádri i na pozícii šéfa realizačného tímu. Ním sa stal po Petrovi Dávidovi najskôr dočasne na dva mesiace a potom už oficiálne Rastislav Trtík, ktorý sa vracia do centra Šariša po štyroch rokoch, keď tu predtým v období 2008 - 2011 získal všetky domáce trofeje. Tím zeleno-bielych opustili Dainis Krištopans, Tomáš Urban, Jakub Krupa, Svetislav Verkič, ich miesta zaujali Igor Čurpyna, Vladimir Božič, Alexej Peskov, Dávid Pogány a Ivan Ivkovič. 
Tatran pred začiatkom sezóny ladil formu na Turnaji šampiónov v Doboji (skončil druhý) a na Česko-slovenskom pohári v Prahe (stal sa celkovým víťazom). Ešte pred extraligou vstúpi aj do SEHA League, kde opäť nechce chýbať medzi najlepšími a následne ho čaká účinkovanie v rozšírenej hlavnej súťaži Ligy majstrov. "Na Slovensku chceme uspieť v národnom pohári a obhájiť majstrovský titul. V SEHA lige by sme radi postúpili do Final Six a pre nás v najdôležitejšej Lige majstrov chceme v základnej skupine skončiť do 2. miesta a potom zabojovať o účasť v osemfinále," uviedol nedávno k ambíciám generálny manažér prešovského klubu Branko Benko. 
Na chrbát by Tatranu malo dýchať najmä kvarteto rovnakých najväčších konkurentov. Vicemajster HC Sporta Hlohovec sa tiež nevyhol podstatnému pohybu v kádri (odišli Petrov, Miženko, S. Mažár a M. Baláž, prišli Hriňák a B. Sivák). Bronzový tím z uplynulej sezóny HK Agro Topoľčany angažoval na trénerskú lavičku Pavla Jana, ktorý už nemôže rátať s oporami Slaninkom, B. Sivákom a Kucharikom, ale do mužstva pribudli Ukrajinec Gennadij Kučer, Michal Urban a Lukáš Paul. Štvrtý zo semifinalistov MŠK Považská Bystrica bude musieť nahradiť pivota Adamčíka, pričom v klube stavili aj na českú kartu angažovaním reprezentantov - krídelníka Hesa a spojky Chudobu. Medzi štvoricu najlepších by sa rád dostal ambiciózny HKM Šaľa, kde káder vystužili bratmi Mažárovcami a gréckym reprezentantom Aspridisom. 
Hrací systém zostáva prakticky nezmenený. Základná časť pozostávajúca z 18 kôl (každý s každým doma - vonku), v každom bude mať jeden klub voľno, vyvrcholí 13. februára 2016. Po základnej časti nasleduje nadstavba, družstvá sa rozdelia na dve skupiny - A-skupina o 1. - 6. miesto a B-skupina o 7. - 9. priečku, pričom si prenášajú všetky dovtedy získané body. V oboch skupinách sa hrá spôsobom každým s každým doma - vonku (spolu 10, resp. 6 kôl). Potom najlepšie kvarteto pokračuje klasickou vyraďovacou časťou. Prví štyria z "áčka" postúpia do semifinále play-off (1. - 4., 2. - 3.), ktoré sa takisto ako finále i o 3. miesto bude hrať na tri víťazstvá (prvé, tretie a prípadne piate u lepšie umiestneného po nadstavbe). Semifinále sa začne 23. - 24. apríla, finále 11. mája a nový majster bude známy najneskôr 25. mája 2016. Všetky série vo vyraďovacej časti sa hrajú na tri víťazstvá. Zo súťaže nikto nezostupuje. 


Program stretnutí 1. kola hádzanárskej extraligy mužov 2015/2016: 


piatok 4. septembra: 
19.30 h ŠKH Agrokarpaty Pezinok - HC Štart Nové Zámky 

sobota 5. septembra: 
18.00 HáO TJ Slovan Modra - MŠK Považská Bystrica  
18.00 ŠKP Bratislava - HC Sporta Hlohovec 
HK Agro Topoľčany - voľno 

štvrtok 10. septembra
18:30 hod. HKM Šaľa - Tatran Prešov







SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL