Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

MS: Tretia prehra SR, sen o postupe sa rozplýva


17.01.2011


22. MS v hádzanej mužov vo Švédsku: Slovensko - Argentína 18:23 (9:7)


GÖTEBORG 17. januára (SITA) - Hádzanári Slovenska nedokázali na 22. majstrovstvách sveta vo Švédsku zvíťaziť ani vo svojom treťom vystúpení. Zverenci trénera Zoltána Heistera po prehrách s favorizovanými Poliakmi (33:35) a Švédmi (22:38) nečakane zaváhali aj s Argentínčanmi, ktorým v pondelkovom zápase D-skupiny v Göteborgu podľahli 18:23 (9:7). Juhoameričania odplatili Slovákom prehru 25:27 z predchádzajúceho vzájomného súboja na MS 2009 v Chorvátsku a zároveň získali v boji o postup do štvrfinálovej fázy šampionátu dva dôležité body, vďaka ktorým sa dotiahli na Kórejčanov. Slovenskí reprezentanti zostávajú s nulou na konte na 5. mieste tabuľky a ich šance na vybojovanie si miestenky medzi dvanástku najlepších na MS 2011 výrazne klesli. Oživiť ich môžu v utorok 18. 1. od 16.15 h zápasom proti Čiľanom.
  

                              

   Výsledky - pondelok: 
   D-skupina (Göteborg): 
   Slovensko - Argentína 18:23 (9:7)
   
Zostavy a góly: 
Slovensko: R. Štochl, Paul, Pramuk - Petro 1, Kopčo 1, Mazák, M. Straňovský 4/3, T. Urban 1, T. Straňovský 4, Antl, D. Valo 4, Kukučka 3, L. Tarhai ml., Nižnan, F. Šulc ml., Tumidalský 
   
Argentína: Schulz, Garcia - F. Fernandez 9/3, Pizarro 1, S. Simonet 2, Portela, D. Simonet 5, Kogovsek 1, Canepa, Querin, Vieyra 3, Ferro, J. P. Fernandez 1, Vidal, Carou, Migueles 1
Pok. hody: 3/3 - 6/3, vylúčení: 4 - 3, rozhodovali: Geipel a Helbig (obaja Nem.), 3057 divákov 
  
   Slováci si lepší úvod v dôležitom zápase z hľadiska vývoja skóre ani nemohli priať. V 7. min viedli 4:0 a ich dobrú defenzívu na čele s brankárom Štochlom dokázali Argentínčania prekonať do 20. min len raz a aj to len z pokutového hodu, ktorým F. Fernandez v 8. min znížil na 1:4. Svoj prvý gól z hry pridali v čase 19:12 min, keď ten istý hráč skorigoval na 2:5. Slovenské družstvo však potom rýchlo prišlo o svoj náskok. V 22. min už bolo vyrovnané 5:5 a o štyri minúty neskôr sa Argentínčania dokonca ujali vedenia 6:5. V týchto fázach hry sa Heisterovi zverenci výrazne trápili v útoku, keď jedenásť minút nedokázali skórovať. V postupnom útoku im to nešlo a problémy im robila osobná obrana tvorcu hry Kukučku. Argentínu ťahali Fernandezovci, ktorí dali do stavu 6:6 všetky góly svojho tímu. Predovšetkým Federico bol pri chuti a konto Štochla zaťažil piatimi presnými zásahmi. V závere polčasu využili Slováci početnú prevahu. Vylúčenia hráčov súpera potrestal krídelník T. Straňovský, ktorý dvakrát trafil do čierneho a poslal svoje družstvo do polčasového vedenia 9:7.

   Trápenie v podaní slovenských hádzanárov pokračovalo aj po zmene strán. V 33. min bolo ešte 10:9 pre nich, ale vzápätí prišla päťgólová argentínska šnúra, po ktorej v 40. min svietil na ukazovateli skóre stav 14:10. Oveľa pohyblivejší Argentínčania tento rozhodujúci náskok už nepustili z rúk. Proti staticky hrajúcim a často chybujúcim Slovákom zvýšili v 54. min vedenie na 20:15. V zostávajúcom čase už Slováci nemali sily na obrat vo vývoji a napokon prehrali po nevýraznom výkone 18:23.

Povedali po zápase: 

   Zoltán Heister (tréner SR): “Nie všetci hráči dnes pochopili, o čo sa hrá. Len víťaz tohto zápasu mal šancu postúpiť zo skupiny a stala sa ním zaslúžene Argentína. My sme veľmi sklamaní. Hoci sme začali veľmi dobre a prvý polčas vyhrali, potom prišli tie isté chyby ako v predchádzajúcich zápasoch a herný útlm. Naše výkony na týchto majstrovstvách sveta som si predstavoval inak. Som rozčarovaný, je to určite najväčšie sklamanie za tie štyri roky, čo som pri tomto reprezentačnom mužstve. V tejto chvíli vám ani neviem zaručiť, či zvíťazíme nad Čile. Je to 50 na 50. Za normálnych okolností by sme tento zápas mali jasne vyhrať.”

   Daniel Valo (spojka SR, autor 4 gólov): "Ani neviem, čo povedať po tomto výsledku. V druhom polčase sme totálne zlyhali a čo sme dnes predviedli, je pre mňa veľké sklamanie, asi najväčšie v doterajšej kariére. Do 20. min to bolo v pohode, hrali sme dobre v obrane i útoku. Potom Argentínčania začali osobne brániť Kukučku. Zrejme vycítili, že je to náš najlepší hráč a s týmto sme sa do konca zápasu nevedeli vyrovnať. Začali sme robiť chyby, hrať chaoticky a z tohto kŕča sme sa už nedostali. Fanúšikom sa môžeme v tejto chvíli len ospravedlniť a veriť si, že turnaj dohráme so cťou."

   Martin Straňovský (krídelník SR): “Argentína si po tomto zápase zaslúži postúpiť zo skupiny. My sme boli dnes tragickí. Odpísali nám tvorcu hry a my sme si nevedeli dať rady. Začiatok sme zachytili, ale potom nám odstavili stred, čiže Petra Kukučku a naša hra v útoku zrazu nemala hlavu ani pätu. Určite sme chceli vyhrať nielen pre fanúšikov, ale aj kvôli sebe. Týmto zápasom sme však zahodili všetko pekné, čo sme v minulosti ako tím dosiahli.”

   Richard Štochl (brankár SR): “Som sklamaný a smutný. A to nielen kvôli mužstvu, ale najmä fanúšikom. Tých, ktorých sme si získali pred dvoma rokmi na šampionáte v Chorvátsku, sme teraz asi veľmi rýchlo stratili. Výsledok ma ani tak nemrzí, skôr prístup niektorých hráčov a ako sme sa dnes prezentovali na ihrisku. Beriem aj na seba kus viny. Som kapitán, prečo by som nezobral. Každý sa však musí pozrieť do vlastného vnútra a povedať si, čo urobil pre úspech a skôr čo preň neurobil. Najviac ma mrzí, že sme sklamali ako kolektív. Na tom sme vždy najviac stavali a v tom sme boli silní. Bohužiaľ, len boli…”

   Matias Schulz (brankár Argentíny): “V prvm polčase to ešte z našej strany herne nebolo ono. Veľa sme sa natrápili na strelenie gólov. Potom sme však zlepšili obranu a zrýchlili súhru v útoku. Zdolať európske mužstvo je vždy veľký výsledok pre Argentínu. Dnešné víťazstvo je pre nás mimoriadne dôležité, ale ešte sme nepostúpili. Musíme to potvrdiť ešte v ďalších zápasoch, ktoré na nás čakajú.”

   Ďalšie výsledky: 
   Poľsko - Čile hrá sa od 18.15 h
   Švédsko - Kórejská republika hrá sa od 20.15 h
   Tabuľka: 
   1. Švédsko 2 2 0 0 66:40 4 
   2. Poľsko 2 2 0 0 59:56 4 
   3. Kór. rep. 2 1 1 0 62:47 3 
   -------------------------------------------------------- 
   4. Argentína 3 1 1 1 71:67 3 
   5. Slovensko 3 0 0 3 73:96 0 
   6. Čile 2 0 0 2 40:65 0 

   Ďalší program zápasov v D-skupine: 
   4. kolo: 
   utorok 18. 1.: Čile - Slovensko (16.15), Kórejská republika - Poľsko (20.15), Švédsko - Argentína (20.15) 
   5. kolo: 
   štvrtok 20. 1.: Kórejská republika - Slovensko (16.15), Argentína - Čile (18.15), Poľsko - Švédsko (20.15)



Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL