Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

MS: Slováci proti Kórejčanom o prvé víťazstvo a 4. miesto


19.01.2011


Vo štvrtok čaká na svetovom šampionáte vo švédskom Göteborgu na slovenských hádzanárov na záver bojov v D-skupine súboj proti Kórejskej republike.


GÖTEBORG 19. januára (SITA) - Vo štvrtok čaká na svetovom šampionáte vo švédskom Göteborgu na slovenských hádzanárov na záver bojov v D-skupine duel proti Kórejskej republike. Podľa pôvodných plánov sa v tomto zápase malo rozhodovať o treťom postupujúcom do štvrťfinálovej fázy. Aj sa bude, lenže Kórejčania budú na diaľku bojovať o tretí postupový “flek” s Argentínou, zatiaľ čo Slováci sa už len pokúsia dohrať skupinu so cťou a pripísať si aspoň jedno víťazstvo.



   Po prehrách s Poľskom, Švédskom a Argentínou a k tomu šokujúcej remíze s Čile sa zverenci trénera Zoltána Heistera môžu dostať nanajvýš na 4. miesto v D-skupine. Znamenalo by to pokračovanie v turnaji v skupine o 13. - 16. miesto a presun do mesta Skövde. K tomu však treba zdolať Kórejskú republiku, ktorá má na konte o dva body viac a najmä ešte stále vidinu postupu do štvrťfinálovej skupiny. Ak Slováci prehrajú alebo remizujú (a Čile nebodaj nevezme aspoň bod Argentíne), skončia v skupine na 5. priečke a na zápasy o konečné umiestnenie na 17. - 20. pozícii vycestujú do Kristianstadu. 

   Skúsený krídelník Martin Straňovský pripustil, že mužstvo je po prepadákových výsledkoch v D-skupine pyschicky veľmi nízko, ale sľubuje, že záver šampionátu nevypustí. “My vieme, že v súčasnej forme na postup nemáme,” povedal M. Straňovský v čase, keď Slovákom blikalo ešte svetielko nereálnej nádeje a ďalej pokračoval: “Budeme sa snažiť, aby sme skončili na šampionáte čo najvyššie. To musíme.” “Je veľmi ťažké motivovať sa na každý ďalší zápas. Najmä keď viete, že budete hrať až v tej ďalšej skupine o Prezidentský pohár (o 13. - 16. miesto - pozn. SITA). Je to náročné z psychickej stránky,” uviedol Straňovského alternant na ľavom krídle Radoslav Antl po súboji s Čile. 

   Kórejčania zatiaľ v Göteborgu zdolali iba Čile (37:22) a s Argentínou prekvapujúco remizovali 25:25. Pri súčasnej sile oboch tímov sa však neskôr ukázalo, že bod v tomto stretnutí stratili svoj Argentínčania, ktorí medzitým dokázali zdolať Slovákov aj Švédov. S hádzanármi z južnej časti Kórejského polostrova sa slovenskí reprezentanti stretli na majstrovstvách sveta aj pred dvoma rokmi. Vo štvrťfinálovej skupine v Záhrebe vtedy Heisterovi zverenci zvíťazili 23:20 po skvelom kolektívnom výkone a tiež vďaka výbornému individuálnemu výkonu Františka Šulca, autora 7 gólov. Teraz je situácia diametrálne odlišná. Pivot Andrej Petro charakterizoval posledného súpera v D-skupine takto: “Kórejčania sú veľmi rýchli a technickí hráči. Treba vychádzať z dobrej obrany a v útoku by sme už konečne mohli niečo zahrať. Dúfajme, že nám pomôže deň voľna, že si oddýchneme a bod proti Čile nás aspoň trochu naštartuje.”

Kanonier Daniel Valo si na svetovom šampionáte hádzanárov vypil kalich horkosti až do dna. Okrem toho, že bol priamym účastníkom doterajších slabých výkonov Slovákov v göteborskej D-skupine, v súboji s Čile sa zranil natoľko, že jeho účasť vo štvrtkovom záverečnom zápase proti Kórejskej republike je vážne ohrozená. Jeden z Čiľanov ho totiž v utorok počas stretnutia trafil kolenom presne na miesto v ľavom kolene, ktoré už mal narazené zo súboja so Švédskom. Valo po štvrťhodine hry musel odstúpiť a v stredu so spoluhráčmi ani netrénoval.

   "V prvej chvíli som si myslel, že budem plakať. Koleno zostalo nehybné, dnes to už je o čosi lepšie, ale na tréning vôbec nie. Ľadovali sme to celú noc, plus nejaké prášky, maste. V danej chvíli vidím svoju účasť v zajtrajšom zápase päťdesiat na päťdesiat, ale plnohodnotné to asi aj tak nebude,“ uviedol Daniel Valo po popoludňajšom tréningu, kde bol iba ako divák. K svojmu nešťastnému zraneniu spojka nemeckého Wetzlaru ešte smutne poznamenala: "Zapadá to akosi do scenára nášho vystúpenia na svetovom šampionáte. Neviem, či sme urazili šťastenu, čo sa týka hry, a teraz aj toto...nemám k tomu čo dodať. Iba že je to tragédia.“

   Súboj Slovensko - Kórejská republika je v göteborskej hale Scandinavium na programe vo štvrtok 20. 1. od 16.15 h. Po tomto súboji budú ešte nasledovať zápasu Čile s Argentínou (18.15 h) a večer od 20.15 h duel Švédsko - Poľsko o 1. miesto v D-skupine.

   Aktuálny stav v D-skupine: 
   1. Poľsko 4 3 0 0 122:99 8 - postup do štvrťfinálovej fázy
   2. Švédsko 4 3 0 1 118:91 6 - postup do štvrťfinálovej fázy
   3. Argentína 4 2 1 1 98:89 5 
   ----------------------------------------------------------------------------------- 
   4. Kór. rep. 4 1 1 2 106:102 3 
   5. Slovensko 4 0 1 3 102:125 1 
   6. Čile 4 0 1 3 92:132 1



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL