Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

MS: Švédi si doma na Franúzov trúfajú


27.01.2011


Na 22. majstrovstvách sveta hádzanárov je na programe v piatok semifinále: Švédsko - Francúzsko, Dánsko - Španielsko


MALMÖ/KRISTIANSTAD 27. januára (SITA) - Na 22. majstrovstvách sveta hádzanárov vo Švédsku pôjde už do tuhého. Po stredajšom dni voľna a štvrtkovom "predkrme" v podobe dvoch zápasov o 9. (Nórsko - Srbsko) a 11. miesto (Nemecko - Argentína) prídu v piatok na rad súboje o konečné umiestnenie na 5. (Island - Chorvátsko) a 7. priečke (Maďarsko - Poľsko) a predovšetkým semifinálové duely Švédsko - Francúzsko a Dánsko - Španielsko.

   Švédski fanúšikovia vkladajú veľká nádeje do domáceho tímu, hoci reprezentanti "Troch koruniek" nastúpia od 18.00 h v Malmö proti úradujúcim olympijským víťazom, majstrom sveta i Európy Francúzom. "Spoliehame sa na výraznú podporu divákov v hľadisku. Pod väčším tlakom je súper, nie my, čo môže byť našou výhodou," tvrdí tréner Švédov Staffan Olsson. Jeho zverenci by radi nadviazali na slávu a úspechy svojich predchodcov. Tí sa pred desiatimi rokmi postarali o zisk zatiaľ poslednej švédskej medaily z MS, keď v parížskom finále podľahli práve svojim piatkovým súperom Francúzom. Národný tím z organizátorskej krajiny postupom medzi kvarteto najlepších už dosiahol viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Pred zápasom proti jednému z najlepších svetových hádzanárov Nikolovi Karabaticovi a spol. majú Švédi starosti so zranenými hráčmi na poste spojok. Kim Andersson si už nezahrá do konca turnaja a zranený je aj Oscar Carlén. "Napriek tomu chceme odohrať proti Francúzom kvalitný zápas," dodal Olsson tvoriaci trénerský tandem s Olom Lindgrenom. Obaja by boli isto radi, keby rovnako ako na MS 2007 v Nemecku a 2009 v Chorvátsku platilo, že usporiadateľ sa prebojoval až do finále.

   O druhom finalistovi sa bude od 20.30 h rozhodovať v Kristianstade medzi Dánskom a Španielskom. Na šampionáte jednoznačne dominujú Dáni s druhým najlepším strelcom doterajšieho priebehu turnaja Mikkelom Hansenom (49 gólov), ktorí vyhrali všetkých osem doterajších zápasov. "Španieli sú fyzicky silnejší ako moji hráči, ale my sa chceme presadiť a vybojovať víťazstvo našou rýchlosťou," uviedol pred semifinálovým súbojom dánsky kormidelník Ulrik Wilbek. Reprezentanti tejto severskej krajiny získali v roku 2007 bronz, v roku 1967 striebro, ale titul z MS im v zbierke zatiaľ chýba. Španieli sa môžu zase pochváliť, že na MS 2011 tiež ešte neprehrali. Jediný bod stratili remízou s obhajcami prvenstva Francúzmi. Určite urobia všetko pre zisk druhej "svetovej" medaily, tá premiérová z MS spred šiestich rokov v Tunisku mala najcennejší lesk.

   Kým nový majster sveta si vo Švédsku vybojuje aj priamy postup na OH 2012 v Londýne, tímy na 2. - 7. mieste konečného poradia si zabezpečia účasť na turnajoch olympijskej kvalifikácie. V tejto súvislosti bude zaujímavý predovšetkým priamy súboj o zostávajúcu kvalifikačnú miestenku, o ktorú budú bojovať v piatok od 18.00 h v Kristianstade Maďari s Poliakmi.
   
Najbližší program 22. MS v hádzanej mužov vo Švédsku:
   
ŠTVRTOK
o 9. miesto: Nórsko - Srbsko (20.30 h, Kristianstad)
o 11. miesto: Nemecko - Argentína (18.00 h, Kristianstad)
   
PIATOK
semifinále: Švédsko - Francúzsko (18.00 h, Malmö), Dánsko - Španielsko (20.30 h, Kristianstad)
o 5. miesto: Island - Chorvátsko (20.30 h, Malmö)
o 7. miesto: Maďarsko - Poľsko (18.00 h, Kristianstad)
   
Konečné poradie MS 2011 (na 13. - 24. mieste o tzv. Prezidentský pohár): 
13. Kórejská republika, 14. Egypt, 15. Alžírsko, 16. Japonsko, 17. Slovensko, 18. Rakúsko, 19. Rumunsko, 20. Tunisko, 21. Brazília, 22. Čile, 23. Bahrajn, 24. Austrália



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL