Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

Slováci ešte majú olympijskú nádej


01.02.2011


Poslednou nádejou pre hádzanárov SR v súvislosti s vybojovaním si účasti na OH 2012 sú budúcoročné ME v Srbsku.


BRATISLAVA 1. februára (SITA) - Tréner hádzanárov Slovenska Zoltán Heister už pri nástupe do funkcie reprezentačného kouča mužov v lete 2006 deklaroval, že jeho snom je postúpiť s národným tímom na OH 2012. Prvý krok k jeho splneniu chcel so svojimi zverencami spraviť na nedávnych majstrovstvách sveta vo Švédsku, kde však družstvo SR muselo skončiť do 7. miesta. To sa Slovákom nepodarilo, obsadili až 17. priečku a šesť miesteniek na olympijské kvalifikačné turnaje si rozdelili Dánsko, Španielsko, Švédsko, Chorvátsko, Island a Maďarsko.

   Heisterovi zverenci však ešte definitívne nestratili šancu zahrať si na londýnskej olympiáde. Ich poslednou nádejou sú ME 2012 v Srbsku, na ktoré sa však najskôr musia kvalifikovať (zatiaľ sú na čele 4. skupiny o skóre pred Švédskom). Európsky šampión si vybojuje priamu účasť na OH 2012, pričom možnosť štartovať v olympijskej kvalifikácii si zabezpečia aj ďalšie dva najlepšie reprezentačné tímy z tých, ktoré nezískali miestenku na spomenuté kvalifikačné turnaje na januárových majstrovstvách sveta. 

   Zatiaľ sú známi len dvaja z dvanástich účastníkov mužského hádzanárskeho turnaja na OH 2012. Istotu účasti majú Francúzi ako čerství svetoví šampióni a reprezentanti domácej Veľkej Británie.

   Prehľad účastníkov turnajov svetovej olympijskej kvalifikácie v hádzanej mužov (prví dvaja si vybojujú účasť na OH 2012 v Londýne, stav k 1. 2. - zmeny môžu nastať v závislosti od výsledkov kontinentálnych kvalifikačných podujatí):

I. turnaj: Dánsko (2. z MS 2011), Maďarsko (7. z MS), európsky zástupca, africký zástupca

II. turnaj: Španielsko (3. z MS), Island (6. z MS), panamerický zástupca, zástupca najúspešnejšieho kontinentu na MS 2011 (Európa)

III. turnaj: Švédsko (4. z MS), Chorvátsko (5. z MS), ázijský zástupca, zástupca druhého najúspešnejšieho kontinentu na MS (Amerika)



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL