Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

V marci príde inšpekcia EHF ohľadom ME 2014


22.02.2011


Slabinou slovenskej kandidatúry na usporiadanie ME žien v roku 2014 je kapacita hál, výhodou zase skutočnosť, že naposledy sa na tomto území uskutočnilo vrcholné hádzanárske podujatie dospelých pred vyše 20 rokmi


BRATISLAVA 22. februára (SITA) - Už od októbra minulého roka je známa kandidatúra Slovenska na usporiadanie majstrovstiev Európy hádzanárok v roku 2014, ktoré by sa mali uskutočniť v termíne 9. - 21. decembra. Do rozhodnutia o dejisku tohto kontinentálneho šampionátu žien, o ktorý sa okrem SR uchádzajú Turecko a spoločne Chorvátsko s Maďarskom, zostávajú necelé dva mesiace. Prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša využil utorkovú tlačovú besedu aj na informovanie o aktuálnom stave slovenskej kandidatúry.

   "Všetky dokumenty požadované zo strany Európskej hádzanárskej federácie (EHF) sme odovzdali v stanovenom termíne. V marci príde na návštevu Holanďan Jan Tuik, ktorý má v rámci EHF na starosti inšpekciu všetkých hál a infraštruktúry potenciálnych dejísk ME. V utorok 8. 3. si pozrie Žilinu, v stredu 9. 3. Bratislavu a vo štvrtok 10. 3. Prešov a Košice. Následne predloží hodnotiacu správu exekutíve EHF, ktorá na svojom zasadnutí 8. - 9. apríla po komplexnom vyhodnotení kandidatúr rozhodne o pridelení šampionátu," zhrnul najbližší postup J. Holeša.

   O udelení organizátorského práva nebude rozhodovať kongres EHF, ale len exekutíva pozostávajúca z 12 členov. "Uvidíme, či je to pre nás lepšie. Ak uspejeme, tak potom áno," poznamenal s úsmevom na tvári šéf SZH a pokračoval: "My na rozdiel od našich protikandidátov nemáme zastúpenie v exekutíve. Diplomacia však zrejme zohrá veľkú úlohu. Hlavným favoritom sú Maďarsko s Chorvátskom. Naše šance odhadujem ako tridsaťpercentné, keďže dovedna sú v hre tri kandidatúry."

   Ako je známe, na Slovensku by sa mal európsky šampionát uskutočniť v štyroch mestách - v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline. "Našou výhodou je, že naposledy sa hádzanársky šampionát dospelých uskutočnil na území bývalého Československa v roku 1990, keď tu boli mužské MS. Záujmom EHF je totiž posunúť vrcholné podujatia aj do iných regiónov. Slabinou našej kandidatúry je nedostatočná kapacita hál. Na semifinálové a finálové duely vyžaduje EHF hľadisko pre 12 000 divákov. Takú halu na Slovensku nemáme a dovtedy ani nebudeme mať. Na zrekonštruovanom zimnom štadióne v Bratislave by sme po odstránení mantinelov mohli vytvoriť 10 000 až 10 500 miest. Uvidíme, ako sa k tomu postaví EHF. Nie je to hendikep len hádzanej, ale aj pre všetky ďalšie športové odvetvia na Slovensku, ktoré by chceli kandidovať na usporiadanie turnajov takéhoto významu," poznamenal Holeša na margo slovenskej kandidatúry.

   Vlani v októbri písomne prejavilo záujem o organizáciu šampionátu až šesť členských krajín EHF, ale do konečného termínu predloženia kandidatúr poslali prihlášky len traja uchádzači. Okrem Slovenska pretrval interes o ME v Turecku a Chorvátsku s Maďarskom, ktoré kandidujú spoločne. Naopak, severské krajiny Island a Švédsko ustúpili od snahy usporiadať kontinentálny šampionát žien.

   Organizátor ME žien v roku 2014 mal byť pôvodne známy už na vlaňajšom septembrovom kongrese EHF v dánskej Kodani, ale dvaja uchádzači Slovinsko a Turecko stiahli svoje prihlášky. EHF preto musela vypísať nové výberové konanie.

Zostávajúci termínový plán výberu dejiska ME hádzanárok v roku 2014:
február/marec 2011: návštevy potenciálnych dejísk
marec 2011: vyhodnotenie kandidatúr
8./9. apríla 2011: určenie dejiska šampionátu exekutívou EHF



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL