Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Hráčky už nechcú prehovárať do reprezentácie


23.02.2011


Jaroslav Holeša (prezident SZH): "Do národného tímu sa nerobil výber, ale nábor. To je hanba pre celú slovenskú hádzanú"


BRATISLAVA 23. februára (SITA) - Slovenská ženská hádzanárska reprezentácia je v ostatných rokoch výrazne v tieni mužskej. Nielen výsledkovo, ale aj z hľadiska záujmu hráčok obliekať si dres národného tímu, či jej celkového zabezpečenia. "Ženská reprezentácia bola výrazne finančne poddimenzovaná, išlo na ňu štyrikrát menej finančných prostriedkov ako na mužov. Aj po materiálnej stránke boli podmienky nedôstojné," priznal prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša.

   Predchádzajúci kormidelníci i súčasný kouč Sloveniek Štefan Katušák sa museli vyrovnať aj s častou neochotou hráčok pôsobiť v reprezentácii. Dôvody boli rôzne. "Aj po nástupe Katušáka sa družstvo žien nachádza v marazme ochoty. Do národného tímu sa nerobil výber, ale nábor. To je hanba pre celú slovenskú hádzanú. Máme záujem vytvoriť nové družstvo s mladými hráčkami. Samozrejme, dvere majú otvorené všetky hráčky bez ohľadu na vek. Nikoho však nebudeme prehovárať. Ani hráčky, ktoré už v minulosti opakovane odmietli pozvánku. Ak ony samy prejavia záujem, my im nebudeme brániť v snahe reprezentovať. Samozrejme, vynasnažíme sa vytvoriť aj ženám také podmienky, aby sa cítili v národnom tíme príjemne," vyhlásil šéf SZH na tlačovej konferencii.

   V minulosti sa neraz stávalo, že kluby takpovediac bránili svojim hádzanárkam reprezentovať. Posun k lepšiemu by mal podľa Holešu nastať aj v tomto smere: "So zástupcami klubov sme hovorili aj na túto tému a všetci nám prisľúbili uvoľniť všetky hráčky, ktoré si tréner vyberie."

   Prezident SZH naznačil aj perspektívu do budúcnosti. "V súvislosti so ženskou reprezentáciou chystáme koncept na tri roky dopredu. Chceme, aby družstvo bolo opäť konkurencieschopné a malo o tri - štyri roky opäť šancu sa kvalifikovať na vrcholné podujatie. Pomohlo by nám, keby sme získali právo zorganizovať ME žien 2014. Verím, že by to bol ten správny impulz na pozdvihnutie úrovne ženskej hádzanej na Slovensku," dodal J. Holeša.



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL