Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Alžbeta Tóthová: do reprezentácie sa vrátim


28.02.2011


Rozhovor s 33-ročnou ľavou spojkou bánovských hádzanárok, trojnásobnou držiteľkou titulu majsterky Slovenska a štvornásobnou najlepšou hádzanárkou Slovenska.


Alžbeta Tóthová. Meno, ktoré každý fanúšik slovenskej ženskej hádzanej určite veľmi dobre pozná. Tridsaťtriročná hádzanárka už má niečo za sebou a jej bohatá kariéra je rozšírená ziskom troch titulov Majsterky Slovenska. Pred sezónou sa „Bebe“ upísala na dva roky bánovskému BHaK-u, nováčikovi v Interlige žien.

Bánovská ľavá spojka však má na svojom konte aj iné trofeje. Na začiatku nového roka bola vyhlásená za najlepšiu hádzanárku Slovenskej republiky a podobné ocenenie si prevzala už po štvrtýkrát. Ako sme už spomínali, v súčasnosti pôsobí v Bánovciach, kde patrí k veľkým oporám svojho tímu. My sme sa po zápase so Šaľou porozprávali so skúsenou hádzanárkou nielen o súčasnosti, ale aj o budúcnosti.



Ach, tá obrana...

Počas posledného februárového víkendu bolo na programe 20. kolo WHIL. Bánovce v ňom privítali tím 9-násobného slovenského majstra HK Slovan Duslo Šaľa, s ktorým sa rozišli nerozhodne 31:31. „Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas. Mali sme strašne veľa vyložených šancí vrátane sedmičiek, no množstvo z nich sa nám nepodarilo premeniť na góly, navyše sme kopili aj mnoho technických chýb. Záver bol hlavne o šťastí. Šaľa ho mala viac, vyrovnala skóre a zápas sa skončil remízou, ale nebudeme smutné, veď máme aspoň bod,“ zhodnotila zápas Tóthová, ktorá však ďalej prízvukovala, „ak v zápase nepremeníme vyložené šance, nemôžeme pomýšľať na úspech. Musíme si to uvedomiť.“ Podrobnejšie sme sa pozreli na posledné štyri vystúpenia Bánovčaniek pred svojimi fanúšikmi a zistili sme fakt, že Bánovce inkasujú v domácom prostredí strašne veľa gólov. Za posledné štyri domáce stretnutia dokonca stúpol zápasový priemer na takmer 30 inkasovaných gólov. „Ach,tá obrana...Inkasujeme veľké množstvo gólov v domácom prostredí a to je jasný ukazovateľ toho,že musíme viac popracovať na obrane, pretože v určitých momentoch je naša hra vzadu doslova katastrofálna,“ dodala Tóthová na margo slabšej defenzívy.

Góly pre dcéru

S menom Alžbety Tóthovej sa vždy spájalo množstvo rôznych aspektov hry ako výborný pohyb, skvelý prehľad či vynikajúci výkon. „Bebe“ však zakaždým vedela strieľať aj krásne góly, ktorých počet bol v danom zápase vcelku vysoký. Ani v tejto sezóne to nie je inak. Po sobotňajšom stretnutí so Šaľou ich má na svojom konte už 197 a k hranici dvestovky presných zásahov jej chýba už len malý krôčik. „Štatistiky sledujem, ale nekladiem na ne dôraz. Zaujíma ma hlavne fakt, že môjmu mužstvu sa darí a môj tím vyhráva, to je prvoradé. Góly sú pre mňa vedľajšie, aj keď ma ich počet teší,“ priznala sa Tóthová, ktorej priemerný zápis do štatistik v tejto sezóne činí takmer 10 gólov na zápas. Tieto čísla musia rozhodne tešiť každého fanúšika či už bánovskej hádzanej alebo Alžbety osobne. Ako sme sa však ďalej dozvedeli, každý úspešný strelecký zásah má predsa len svoje opodstatnenie. „Každý gól venujem mojej malej dcérke,“ dopovedala s úsmevom mamička malej Barbarky.



Viac povinností – menej času

Už pár dní nie je rodáčka zo Zlatnej len profesionálnou hádzanárkou, keďže sa stala aj trénerkou. Minulý týždeň avizovalo vedenie bánovského klubu zmenu na trénerskom poste pri družstve mladších dorasteniek, keď trénerku Paulovičovú nahradilo novo zložené trénerské duo Ivan Ivanov – Alžbeta Tóthová. „Som veľmi rada, že môžem dievčatá trénovať. Za krátky čas som si ich veľmi obľúbila a tento tím je mojou „treťou láskou“. Už dlhšie som rozmýšľala nad trénovaním a chcela som to skúsiť, takže ako som už povedala, som šťastná, že môžem spolupracovať na rozvíjaní mládeže. Spolupráca s trénerom Ivanovom je dobrá, všetko „klape“ tak , ako má,“ skonštatovala žena s číslom 4 na drese. Prvý zápas však novej dvojici nevyšiel, keď dorastenky prehrali v Michalovciach 33:40 . Alžbeta sa ho pre povinnosti v „A“ družstve nezúčastnila, a tak nás zaujímalo či stíha pracovať s dievčatami a súčasne trénovať a absolvovať zápasy so ženami. „Ja stíham všetko,“ začala nová trénerka odpovedať s úsmevom a ďalej pokračovala, „v hale som od tretej hodiny do siedmej večer. Zaberá to síce veľa času, ale zatiaľ všetko stíham.

Návrat k reprezentácii

Meno najlepšej slovenskej hádzanárky roka 2010 a slovenská reprezentácia sú dva pojmy, ktoré si k sebe počas minulých rokov našli cestu. Aktuálne najlepšia hráčka WHIL, čo sa štatistík týka, dávnejšie oznámila verejnosti, že napodobní Petru Beňuškovú, Andreu Kertézsovú či Petru Štetákovú, bývalé trio hráčok ŠKP Bratislava, a za reprezentačnou kariérou urobí bodku, no nevylúčila ani možnosť návratu. Ako dôvod vtedy uviedla problémy s chrbticou po príchode zo septembrového zrazu a taktiež slabú starostlivosť o hráčky vybratých do reprezentácie. Boli sme zvedaví, ako sa na prípadný „comeback“ do reprezentácie pozerá 33-ročná ľavá spojka Bánoviec s odstupom času. „Pôjdem späť do slovenskej reprezentácie. Ak sa ešte okolo nej doriešia niektoré veci , tak určite sa ešte vrátim,“ objasnila svoje rozhodnutie Tóthová.

So Šaľou do play-off?

Na záver by sme sa trošku zahrali na veštcov budúcnosti a podľa našich odhadov, ak by sa nič vážnejšie nestalo a Bánovce by si udržali šiestu, respektíve Šaľa tretiu priečku, stretli by sa tieto dve ambiciózne družstva spolu aj v prvom kole play-off. „Ja verím tomu, že do zápasov prvého kola play-off nám tabuľka prisúdi Šaľu. Všetko je ešte síce otvorené, no dúfam, že náš sobotňajší zápas so Šaľou nebol v tejto sezóne posledným,“ ukončila „Bebe“ náš spoločný rozhovor.

Zdroj: www.bhak.sk





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL