Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

Brunovský a Čanda do Montpellieru!


02.03.2011


V súčasnosti naša najlepšia rozhodcovská dvojica bude v nedeľu viesť prestížny súboj Ligy majstrov medzi Montpellierom a Veszprémom.


Dvojica slovenských rozhodcov Peter Brunovský a Vladimír Čanda bola opäť poctená viesť kvalitný súboj na európskej pohárovej scéne. Zverili im záverečný súboj B-skupiny mužskej Ligy majstrov medzi francúzskym Montpellierom a maďarským Veszprémom, v ktorom pôjde o celkové prvenstvo v skupine. Prvý vzájomný súboj na maďarskej pôde skončil tesným víťazstvom domáceho MBK 27:26. V tomto prestížnom zápase teda budú v akcii až traja Slováci, okrem našich arbitrov aj brankár domáceho HB Richard Štochl. „Je to pre nás veľká česť a zodpovednosť, že nám Európska hádzanárska federácia zverila do rúk tento šláger záverečného kola základných skupín Champions League. Toto stretnutie bude o to dôležitejšie, že je priamym súbojom o prvé miesto v skupine B, ktoré zaručuje najvýhodnejšiu pozíciu pred osemfinále. Mená oboch súperov sú zárukou kvalitnej hádzanej a pred vypredanou arénou v Montpellieri to bude pre nás určite zážitok,“ povedal pre slovakhandball Vladimír Čanda.

Dvojica Peter Brunovský - Vladimír Čanda v tejto sezóne rozhodovala v európskych pohárových súťažiach tri zápasy. Najprv sa predstavili 7. októbra 2010 v Bielorusku na súboji mužskej Ligy majstrov Dinamo Minsk - Čechovskí Medvedi (27:34). Presne o mesiac 7. novembra 2010 boli prítomní v Čiernej Hore na súboji ženskej Ligy majstrov Budučnosť Podgorica - HK Viborg (32:24). O dva týždne neskôr opäť rozhodovali v ženskej edícii Ligy majstrov, tentoraz boli delegovaní do Rumunska na duel Oltchim Valcea - Larvik (33:28). Doterajším vrcholom tejto sezóny však nepochybne boli decembrové majstrovstvá Európy žien v Dánsku a Nórsku, kde to naša dvojica dotiahla až do semifinále v súboji Švédsko - Rumunsko (25:23).

Medzi najväčšie úspechy Čandu a Brunovského v ostatnom období na klubovej úrovni patrí úvodný zápas finále mužského Pohára EHF v sezóne 2009/2010 medzi nemeckým TBV Lemgo a švajčiarskym Kadetten Schaffhausen (24:18). Vo finále európskej pohárovej súťaže sa predstavili aj rok predtým v sezóne 2008/2009, vtedy viedli rozhodujúci zápas vyvrcholenia ženského Pohára víťazov pohárov medzi napokon víťaznou FC Kodaň a nórskym Larvikom. Aj v sezóne o rok skôr boli nominovaní na semifinálový duel ženskej Ligy majstrov, v úvodnom stretnutí sa predstavili v ruskom Zvenigorode, kde hostili maďarský Györ (23:25). Svoje prvé finále rozhodovali v sezóne 2005/2006, vtedy viedli rozhodujúci súboj vyvrcholenia ženského Pohára EHF v chorvátskej Koprivnici proti neskoršiemu víťazovi Ferencvárosu Budapešť (32:33) v zostave aj s trojicou Sloveniek, pivotkou Luciou Uhrákovou, krídelníčkou Katarínou Mravíkovou a brankárkou Katarínou Harišovou.

Peter Brunovský a Vladimír Čanda doposiaľ absolvovali na klubovej európskej scéne 48 stretnutí a nedeľňajším zápasom v Montpellieri sa na minimum priblížia k jubilejnej päťdesiatke. Dodajme, že naši úspešní arbitri debutovali 16. októbra 2004 v Bosne a Hercegovine, kde viedli súboj druhého kola ženského Pohára EHF medzi domácim Mostarom a srbským Šabacom (21:34).

Druhou slovenskou dvojicou arbitrov, ktorá rozhoduje špičkové európske súťaže, sú Michal Baďura a Jaroslav Ondogrecula. Aj oni sú v hre o delegáciu na niektorý z dôležitých súbojov pohárovej Európy, avšak EHF ešte neprezradila, ktorý zápas im zverí.

Baďura a Ondogrecula majú v tejto sezóne na konte európskych pohárových súťaží tri stretnutia. Najprv sa začiatkom októbra predstavili v zápase mužskej Ligy majstrov vo Švajčiarsku, kde viedli duel Kadetten Schaffhausen a BM Valladolid (28:30). Potom v druhej polovici novembra absolvovali ďalší súboj rovnakej súťaže, tentoraz v Poľsku rozhodovali súboj Kielce - Barcelona (26:33). Ich doposiaľ ostatným predstavením na európskej klubovej scéne v tejto sezóne je spred dvoch týždňov zápas ženskej Ligy majstrov v ruskom Volgograde s nemeckým Lipskom (25:22).

Baďura a Ondogrecula doposiaľ v európskych pohárových súťažiach absolvovali desať stretnutí, premiéru si odkrútili 18. októbra 2008. V druhom kole mužského Pohára EHF cestovali do kosovskej Prištiny, kde viedli súboj s chorvátskym RK Nexe (30:35).        




Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL