Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Slovensko jednou nohou na ME, tesne zdolalo Švédsko + FOTO


09.03.2011


Slovensko - Švédsko 23:21 (13:11)


BRATISLAVA 9. marca (SITA) - Hádzanári Slovenska zdolali v stredajšom zápase kvalifikácie o postup na ME 2012 v bratislavskej HANT aréne reprezentantov Švédska 23:21, keď po I. polčase viedli 13:11. Zverenci trénera Zoltána Heistera využili prvú šancu na rozhodujúci krok k vybojovaniu si účasti na kontinentálnom šampionáte v Srbsku, kam sa kvalifikujú dva najlepšie tímy zo skupiny. Slovákom po výhre nad Švédmi, ktorým odplatili vysokú prehru 22:38 z MS 2011 a prvýkrát našli na nich recept až v piatom vzájomnom zápase, patrí v tabuľke 4. skupiny so ziskom 6 bodov líderská pozícia. Ich stredajší súperi sú so 4 bodmi naďalej na 2. mieste.

Slovenskí hádzanári budú môcť definitívne spečatiť postup na ME už najbližšiu nedeľu 13. marca, keď sa predstavia na švédskej pôde v Štokholme. V druhom stredajšom stretnutí 4. kvalifikačnej skupiny ME privítal Izrael od 18.00 h SEČ v meste Rišon LeZion Čiernu Horu. 


Slovensko - Švédsko 23:21 (13:11) 


Zostava a góly Slovensko: R. Štochl, Paul - Petro 1, Kopčo 2, Mazák, M. Straňovský 6, T. Urban 2, Antl, Volentics 1, D. Valo 1, Cs. Szücs ml. 2, M. Baláž, P. Szabó, Guzy 1, Rábek 7, Mikéci 

Zostava a góly Švédsko: Sjöstrand, Palicka - Källmann 4, Jernemyr, L. Karlsson, Ekberg 4, Doder 4, Larholm 2, T. Karlsson, J. Jakobsson 2, Petersen, Ekdahl du Rietz, K. Svensson 2, Barud, Zachrisson, A. Nilsson 3

pok. hody: 3/1 - 2/0, vylúčení: 4 - 3, rozhodovali: Zotin a Volodkov (obaja Rus.), 3500 divákov 

V úvode duelu vo fantastickej atmosfére v HANT aréne viac vynikli obrany a pokusy strelcov na oboch stranách si len ťažko hľadali cestu do siete. Slováci však prvú desaťminútovku vyhrali 3:1 a na začiatku 11. min mohol M. Straňovský zvýšiť na 4:1, ale neuspel z pokutového hodu. Švédov to akoby nakoplo a trojgólovou šnúrou sa v 14. min prvýkrát ujali vedenia 4:3 a vzápätí aj 5:3. Zverencom trénera Heistera sa podarilo vyrovnať v 20. min zásluhou Petra a v 26. min po zvládnutí oslabenia poslal Kopčo domácich opäť do vedenia (10:9). V závere I. polčasu Rábek svojím štvrtým gólom a M. Straňovský svojím druhým presným zásahom zabezpečili slovenskému družstvu dvojgólový náskok (13:11). 

Hneď po zmene strán trafil do siete opäť Rábek a stav 14:11 znamenal dovtedy najvýraznejšie vedenie hráčov v červených dresoch. Štvrtý tím z MS 2011 postupne zapol na vyššie obrátky a v 41. min Doder naklonil stav skóre opäť na stranu severanov (18:17). Potom však prišla trojgólová šnúra hádzanárov SR, na ktorej konci bol Kopčo a vedenie 20:18 v 47. min. Vyrovnaný priebeh duelu pokračoval aj v zostávajúcom čase šlágra 4. skupiny. Šesť minút pred koncom svietil na ukazovateli skóre nerozhodný stav 20:20. V 57. min poslal tím SR do vedenia z pokutového hodu Rábek, vzápätí sa blysol brankár Štochl a M. Straňovský zvýšil 154 sekúnd pred koncom na 22:20. Po oddychovom čase Švédska sa opäť vyznamenal Štochl. Rozhodnutie mal v rukách Kopčo, ale nepremenil náskok z bránkoviska a potom sa nechal vylúčiť. Švédi pol minúty pred koncom znížili na 21:22, ale tri sekundy pred koncom duelu napriek oslabeniu spečatil senzačný slovenský triumf 23:21 po Antlovej prihrávke Volentics. 

Povedali po zápase: 

Zoltán Heister (tréner Slovenska): "Ďakujem chlapcom za oduševnený výkon, hrali s veľkým srdcom. Dokázali sa striasť z vysokej prehry na MS a uverili, že môžu zdolať aj takého silného súpera ako Švédsko. Odohrali sme kvalitne nielen prvý polčas, ale celý duel. Vedeli sme, že ak zvládneme úvod druhého dejstva, súper znervóznie. My sme to využili a s veľkým oduševnením napokon dotiahli duel do víťazného konca.

Ola Lindgren (tréner Švédska): "Nie sme spokojní, lebo sme prehrali. Mali sme síce kvalitnú obranu, z ktorej sme však nedokázali prechádzať do rýchlych kontier a aj celkovo naša hra v ofenzíve nebolo dobrá. S 21 strelenými gólmi sa dá ťažko vyhrať. Mali sme šancu na víťazstvo, ale nevyužili sme ju. Slováci zvíťazili vďaka bojovnosti a kvalitnému výkonu brankára." 

Csaba Szücs ml. (stredná spojka SR): "Je to neuveriteľné, fantastické, ešte mi celkom nedochádza, čo sa vlastne stalo. Dnes sme bojovali, dreli, žiadna lopta nebola pre nás stratená. Oliverovi Rábekovi to padalo jedna radosť, gól by dal možno aj zo záchoda... Po zbabraných majstrovstvách sveta sme dosiahli veľmi cenné víťazstvo, ktorým sme si prakticky zabezpečili postup na majstrovstvá Európy. Navyše, hralo sa v skvelej atmosfére, tri a pol tisíc ľudí na hádzanej je na Slovensko niečo neuveriteľné. Som rád, že fanúšikovia na nás po Goteborgu nezanevreli.

Oliver Rábek (spojka SR a najlepší strelec zápasu so 7 gólmi): "Bol to dnes pre mňa jeden fantastický zážitok. Zvíťazili sme v dôležitom zápase, prakticky postúpili na majstrovstvá Európy a ja verím, že som výkonom nesklamal. Hralo sa v úžasnej atmosfére. Bol to pre mňa prvý kvalifikačný duel, viac ako víťazstvo nad silným tímom Švédska pred zaplneným hľadiskom si nemôžem želať." 

Tobias Karlsson (pivot Švédska): "Gratulujem Slovákom k zisku dvoch bodov. My sme sklamaní, lebo do Bratislavy sme prišli po víťazstvo. Naše ambície sa nám nepodarilo naplniť, a tak odchádzame domov ako zdolaní.

Tabuľka 4. skupiny: 
1. Slovensko 3 3 0 0 96:70 6 
2. Švédsko 3 2 0 1 83:78 4 
------------------------------------------------ 
3. Čierna Hora 2 0 0 2 52:65 0 
4. Izrael 2 0 0 2 52:70 0 





Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL